Mitä jos ostamastasi asunnosta löytyykin virhe? Missä vaiheessa on tehtävä reklamaaatio? Tai ehkä olet myymässä taloa ja olisi ajankohtaista tietää, mikä on myydessä myyjän vastuu? Nämä kysymykset ovat ajankohtaisia ja asianmukaisia asuntokaupoissa, jonka takia kokosimme yhteen yleisimmät vastaukset siihen, voiko reklmaaation tehdä itse ja kuinka vastuukysymyksiin vastataan.

Voiko reklamaation tehdä itse?

Reklamaation voi tehdä myös itse, mutta suosittelemme lämpimästi jättämään sen tekemisen asian osaavan lakimiehen käsiin, jolla on tietoa reklamaatioon liittyvistä säännöksistä. On tärkeä muistaa ottaa huomioon myös se tosiasia, ettei pelkkä virheen ilmoittaminen myyjälle täytä reklamaation vaatimuksia. Tästä syystä oikein laaditun reklamaation tekemiseen suosittelemme lakiapua asian edistämiseksi oikealla tavalla.

Milloin yhteys lakimieheen?

Oletko ostanut talon, jossa epäilet ongelmaa? Kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen heti, kun asia nousee esille. Tiesithän, että asuntokaupan jälkeen virheestä on ilmoitettava myyjälle kohtuullisessa ajassa. Tästä asiasta liikkuva yleinen harhaluulo on se, että myyjän vastuu on 5 vuotta, riipumatta siitä milloin virhe on havaittu. KOhtuulisen ajan määre vaihtelee, mutta joskus sen on katsottu olevan vain 3-6kk virheen havaitsemisesta.

Asuntokauppalain mukaan takaraja reklamoimiselle on pääsääntöisesti 2 vuotta.

Millainen on myyjän vastuu?

Onko sinulla edessä asuntokaupat ja mietit, mikä on myyjän vastuu? Vai oletko kenties saanut reklamaation asunnon ostajalta ja painit tämän saman kysymyksen edessä?

Myyjän ei kannata jäädä pohtimaan yksin tätä asiaa tai mahdollista vastuutaan vaan kääntyä asiaan perehtyneen lakimiehen puoleen, joka osaa auttaa vastuukysymyksissä.

Ostajan asemaa suojataan asuntokaupoissa mm. salaisen virheen virhevastuusäännöksillä, joiden mukaan myyjä voi joutua vastuuseen piilevistä virheistä, jotka ilmenevät viiden vuoden sisällä kiinteistökaupasta. Ole yhteydessä lakimieheen mahdollisimman pian, kun tiedossasi on asuntokaupat tai olet myyjän roolissa saamassa ostajilta reklamaatiota.

Pelottaako vanhan talon myyminen?

Miten toimia, jos edessä on vanhan talon myyminen? Mahdolliset yllätykset talon kunnossa pelottavat, etkä tiedä miten kaupanteossa tulisi edetä ongelmien välttämiseksi jatkossa?

Riitojen välttämisessä keskeisintä on se, että jo ennen kauppaa sekä myyjä että ostaja tietävät, missä kunnossa kohde on. Suositeltavaa on myös käyttää kokenutta kuntotarkastajaa ja selvittää kohteen kunto. Näin voidaan jo kauppakirjassa sopia mahdollisista vastuun rajauksista.

Tällaisessa tilanteessa on suositeltavaa käyttää aina lakimiestä kauppakirjan laatimiseen.